Zmražené droždí a odložený start

4. listopadu 2011 v 3:27 | Mirka |  Rady, aneb, na co jsem přišla, či někde zjistila
Vařím ráda, a v posledních více než třech letech se mým nepostradatelným společníkem a pomocníkem v domácnosti stala domácí pekárna. Mám už několikátou, a protože vždy začala odcházet do "pekárnového nebe" a nemám nikoho, kdo by mi ji opravil, aby vydržela déle, a pokud možno ještě déle, přišla ke mně pekárna druhá, a posléze třetí.






Peču opravdu ráda, chlebík už skoro nekupujeme, protože domácí je prostě domácí, a hotovo!!! V pekárně jsem dokonce už dělala i sekanou, zapečené těstoviny či brambory, na programu džem i pudink a rýžovou kašičku... Dlouho jsem si ale lámala hlavu s tím, zda jde, či nejde použít pro pečení chleba při odloženém startu zmražené droždí. I řekla jsem si, když jsem na netu uspokojivou odpověď nenašla, že nejlepší je, vyzkoušet si to sama... Jednoho velmi časného rána, nebylo ještě ani šest hodin, jsem si tedy nachystala do nádoby vše potřebné, a nahoru, na kopec mouky dala jednu čtvrtinku kostky kvasnic, vytažených přímo z mrazáku. Nastavila jsem si program na základní chléb, barvu kůrky, čas, kdy chci aby se pekárna spustila (pro začátek jsem dala necelé tři hodiny), a ponnechala chléb svému osudu. Po upečení jsem byla mile překvapená, neboť chlebík byl velmi pěkně nakynutý, při jídle heboučký, jako vatička. No, radost jej jíst. Včera jsem přitvrdila, na čtyři a půl hodinky, a výsledek je stejný, chlebík málem utekl z nádoby. Prostě, narostl jedna báseň. Uvidím, jaké budou další výsledky, asi to bude dosti záležet na tom, jak dlouho třeba budu mít kvasnice v mrazáku, ale pokud se to takto bude dařit, je to pro mě rozhodně skvělý poznatek... Vždyť pár hodin stačí, málo kdo asi využívá plně možností šestnáctihodinového opožděného startu. To já bych snad už i zapomněla, že mám hlad. :))) Tak dobrou chuť!!!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Verča Verča | E-mail | 13. listopadu 2011 v 21:09 | Reagovat

Jé, já chcu taký domácí chlebík!!! Kde bydlíš?:-D
A samotný chleba se peče jak dlouho? A zkoušela jsi už i rohlíky? Někdo říká, že je to těžké, tak by mě zajímalo, jestli s tím máš nějaký zkušenosti.

2 Verča Verča | E-mail | 13. listopadu 2011 v 21:12 | Reagovat

Sakra, já dostala hlad. Proč jsem to četla?:-D

3 mirunkaajenka mirunkaajenka | Web | 13. listopadu 2011 v 22:43 | Reagovat

Ahoj, rohlíčky jsem nezkoušela, ony se musejí motat, t.j. vyválet nebo ručně vytvarovat placka a pak zamotat, ale mám formy na bagety, což je v podstatě to samé... ale Mňaaaaam! Asi to zkusím. Hyhy, teď peču jogurtový chlebík. Minule se trochu propadnul, bylo tam moc tekutin, tak jsem zvědavá... [1]:

4 mirunkaajenka mirunkaajenka | Web | 13. listopadu 2011 v 22:46 | Reagovat

[2]: Jo, hlad, to je potvora, to já znám. Luxování ledičky patří k mým oblíbeným "sportům".

5 Verča Verča | E-mail | 15. listopadu 2011 v 16:49 | Reagovat

[4]:Já mám spíš radši gaučing. Ale když na to přijde, ledničku taky ráda okupuju. Rozhodně ale nejsem tak žravá jako moje labradorka Ebbinka. Asi ji přihlásím do nějaký soutěže jedlíků. Stopro by vyhrála.:-D

6 Amelie Amelie | Web | 25. prosince 2011 v 11:48 | Reagovat

Pekárnu mám asi 4 roky..první a zatím poslední. Mám ji ráda, zvládám tam i kynuté těsto, což normálně mi moc nejde. je to prima pomocník, jsem za ni vděčná.

7 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 0:15 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama